Technikai információk - slvideo

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Technikai információk


A mögöttünk álló másfél évtizedes szakmai tapasztalat alapján tudjuk, hogy minden apróság számít. Ettől lesz valami jobb. Az alábbi technikai részletek a videózás iránt jobban érdeklődőkhöz szólnak. Ragadjunk ki most itt, elsőnek egy nagyon karakterisztikus paraméterét a videónak: a felbontást. Természetesen fontos a videó felbontása, de nem csak ezen múlik a minőség. A képen látható, hogy a felbontás növekedésével egyre nagyobb és nagyobb keretet kapunk. DVD, FHD, UHD/4K.
Azonban ezt a keretet meg lehet tölteni  jó minőségű, kontrasztos, éles képpel, de zajos, foltokkal küszködő, maszatossá "zsugorított" tartalommal is. Manapság már széles körben elterjedtek a nagyobb képfelbontással rendelkező , akár 4K-s keretben (3840x2160 pixel) dolgozó kamerák és fényképezőgépek. De most, ha csak kizárólag a képminőséggel foglalkozunk (és nem azzal, hogy ki hogyan tudja használni ezeket az eszközöket), az hogy digitális egy ilyen kamera, az nem jelenti azt, hogy nem romlik a minősége ezen "digitális" kereteken belül. Eleve a digitális rögzítés nem veszteségmentes és már a felvevő készülék arról szól, hogy miként hagyjunk el információkat a beérkező kép színösszetevőiből úgy, hogy a kép is jó maradjon és a fájlméret se nőjön túl nagyra. A különböző mintavételezési kulcsok (4:4:4, 4:2:2, 4:2:0) jól jellemzik ezt a problémát (chroma subsampling), további részletekért érdemes a hivatkozásra kattintani: link . Arról nem is beszélve, hogy a kamerába épített videó feldolgozó processzor (ami a most említett folymatokért felel) se kerüljön túl sokba a gyártóknak, mert akkor természetesen a készülék is nagymértékben megdrágul. A legtöbbször azt lehet látni, hogy patikamérlegen egyensúlyozva hangolják össze a kamerát felépítő fontos részeket.

A fent kiragadott téma csak egy a háttérben meghúzódó, már a kamerában -a gyártó által- előre kódolt veszteségek forrására nézve. Ilyen fontos tényező még a képérzékelő szenzor is, melynek mérete 1/1,7"-tól a Leica kockáig skálázódik, meg az optika, ami rávetíti a képet az érzékelő szenzorra (CCD, CMOS) és természetesen minden, amin a videó jel végighalad a készülékben.

És csak ezután találkozunk a következő lépcsős, pl. szerkesztéskor, formátumváltáskor jelentkező, további minőségromlást okozó problémákkal:

A rögzített videó egy-egy feldolgozása (pl.: DVD-re, BD-re írás, átkódolás más eszközre vagy könnyebben lejátszható formátumra) további jelentős veszteségek forrása - ezt nevezik re-encodingnak, vagyis újrakódolásnak -, amely tevékenységgel tehát mindenképpen romlik az eredeti minőség.

Mi a Sony, a Panasonic, és a Canopus valódi stúdiótechnikáját használjuk. Ezek a készülékek kifejezetten munkára lettek tervezve: képet,  hangot  jobb minőségben  rögzítenek, és a számítógépes munkaállomás szerkesztő szoftvere - ami szintén japán gyártó terméke - professzionálisan össze van hangolva (segment encoding, pont a fentebb említett re-encoding minimalizálása érdekében) a felvevő kamerából szerkesztésre érkező videó stream-mel, hogy az utómunka során a lehető legmagasabb minőséget érjük el.

Erre konkrét példa:

A full HD (1920x1080) felbontású, Blu-ray lemezre kiírt videófilm egy 4K (3840x2160) felbontású, 165 cm átmérőjű televízión is (ami négyszer több képpontot tartalmaz, mint egy FHD TV) kifogástalan minőségű.

Érdemes megjegyezni:
A HDTV szabvány, csatornánként 8 Mbit/s-os tömörítése pl.: TV2 HD, M1 HD, DUNA HD stb. időnként egészen jó minőségű tud lenni. Ezzel szemben a Blu-ray disc-re kiírt 22-25 Mbit/s-os adatfolyama háromszoros bitrátát jelent. Ne feledjük, nincs veszteségmentes digitális tömörítés, ha nem megfelelően bánunk a videónkkal, könnyen maszatossá, "zajossá" válhat még a legjobb minőségű felvétel is. (Természetesen az egyszerű - bitről-bitre történő -, fájl alapú másolásra ez nem vonatkozik)


Kapcsolat:
Keszthelyi Anna
+36 30 725 69 90
                 

Sághi László
+36 20 387 78 97

e-mail:    film@slvideo.hu
© www.slvideo.hu
2017
Sárándi Levente
+36 70 591 98 79
ǀ

ǀ

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz